Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mitingde paylaştığı montajlı kara propagandanın etki gücü

[Başak Bozkurt'un yazısı / Birikim Dergisi]

Sosyal medya ve dezenformasyon

Video tartışmasına dönecek olursak, sosyal medyanın siyasal iletişimde artan rolüne de değinmek gerekiyor. Türkiye’de internet kullanımı oranı yüzde 83 ve sosyal medya kullanımı da oldukça yaygın (Newman, 2022). Nüfusun yarısından fazlasının Facebook kullanıcısı olduğu biliniyor (Meta, 2021). Sosyal medya üzerinden haber tüketimi artmaya devam ediyor ve kaçınılmaz olarak kullanıcılar sosyal medya üzerinde de dezenformasyona maruz kalıyorlar (Newman, 2022). Montajlı video da sosyal medyada hızla yayıldı. Vatandaşlar ve siyasetçiler tarafından da paylaşıldı. Kaç kişiye ulaştığı konusunda kesin bir sayı vermek güç olsa da 7 Mayıs tarihinden itibaren milyonlarca kişiye ulaştığına dair bir çıkarımda bulunmak mümkün.

Doğruluk kontrolü platformları, sosyal medyada yayılan yanlış bilgileri inceleyip bulgularını paylaşsalar da etkilerinin sınırlı olduğunun altını çizmek gerekiyor. Çünkü yanlış bilgi, doğru bilgiye göre çok daha hızlı bir şekilde yayılıyor ve çok daha fazla kişiye ulaşıyor (Vosoughi vd., 2018). Ayrıca, doğruluk kontrolü platformları haberin doğrulamasını yaparken yanlış haberi de paylaştıkları için yanlış haber akılda kalabiliyor. Bunun yanı sıra, genellikle bu platformların takipçi sayısı, yanlış bilgi paylaşan popüler hesaplara göre çok daha az etkileşim alıyor. Dolayısıyla yaygınlaşma imkânları daha sınırlı kalıyor.

Bu yazıyı yazdığım zaman itibarıyla Doğruluk Payı’nın Twitter’daki paylaşım istatistiklerine baktığımızda 88 retweet ve 334 beğeni var. Doğruluk Payı paylaşımını, Hamza Yerlikaya’nın paylaşımı üzerine yaptığını görüyoruz. Hamza Yerlikaya tarafından paylaşılan tweete baktığımızda ise 969 retweet ve 2.808 beğeni var. Bu bile başlı başına aslında etkileşimler arasındaki farkı gösteriyor. Videonun başka sosyal medya hesaplarından ve sosyal medya platformlarında da paylaşıldığının da altını çizelim. Doğrulama kaynağına kıyasla, montajlı videoyu paylaşan hesapların çok daha fazla etkileşim alması muhtemel.



Bu blogdaki popüler yayınlar

Henüz 13 Yaşındaki Berfin Demir'in İntiharı Araştırılsın!

Kürt Ulusal Marşı "Ey Reqîp"

Etnik ve mezhepsel faşizme sırtını yaslayanların bizlere verdiği mesaj