Kürt siyasetçi Demirtaş'ın şahsında seçmenin özgür iradesi tutsak alınmıştır

Kürsü dokunulmazlığının ihlal edilmesi seçmen kitlesinin hür iradesine yöneltilmiş bir silahtır. Hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmaz. 


TBMM ÜYELERİNE TANINAN YASAMA AYRICALIKLARI NELERDİR? YASAMA SORUMSUZLUĞU VE DOKUNULMAZLIĞI NELERDİR?


1.Yasama Sorumsuzluğu

“Kürsü dokunulmazlığı” ve “mutlak dokunulmazlık” gibi adlarla da anılan bu yasama ayrıcalığı milletvekillerinin Meclis çalışmaları sırasında ileri sürdükleri düşünceler, kullandıkları oylardan ve sarf ettikleri sözlerden; o oturumda Meclis tarafından aksi yönde bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında açığa vurmaktan dolayı sorumsuzdurlar ve herhangi bir hukukî veya cezaî takibata uğramazlar. Yasama sorumsuzluğu, TBMM üyelerinin söz, düşünce ve oy hürriyetini tam olarak koruma altına almaktadır. Bu sorumsuzluk sonucunda Meclis üyeleri çekinmeden ve serbestçe düşünce ve sözlerini açıklayacak ve oylarını kullanacaktır.

Yasama sorumsuzluğunun iki istisnası bulunmaktadır
1. Ağır cezayı gerektiren suçüstü halinde ve
2. Seçimden önce soruşturmasına başlanmış olmak kaydıyla Anayasa’nın 14. maddesindeki durumlarda yasama dokunulmazlığı geçerli değildir.*


(*) Kürt siyasetçi Selahattin Demirtaş siyasi görüş olarak "Ortak Vatan"cıdır. Devlet yönetimde yerel birimlere daha fazla inisiyatifin verilmesi görüşünü savunur (adem-i merkeziyetçilik). Bu da Anayasanın 14.maddesinde belirtilen ilkelerle ters düşmez. Bunun dışında TBMM'de savunduğu ve halkla da paylaştığı görüşleri iktidarın hoşuna gitmese de yasama dokunulmazlığı kapsamına girer.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Henüz 13 Yaşındaki Berfin Demir'in İntiharı Araştırılsın!

Kürt Ulusal Marşı "Ey Reqîp"