Devletin feyz alması gereken sivil toplum kuruluşu: DENGE VE DENETLEME AĞI

 via elamidirius@blogspot

Türkiye 2017 Anayasa değişikliği referandumuyla birlikte 1876 Kanuni Esasi'den daha geriye gitmiştir. Devletin işleyişindeki denetleme mekanizmaları neredeyse tümüyle devre dışı bırakılmıştır. Devlete çökmüş çıkar ağlarının önüne geçebilecek siyasi bir irade bulunmamaktadır. Cumhurbaşkanımızın en yakınındaki kişilerin yolsuzlukları çarşaf çarşaf sosyal medyada yer almaktadır.

Maalesef  "Devletin malı deniz yemeyen domuz" geleneğinden gelen bir toplumuz. Aksi olsaydı Sedat Peker'in twitter hesabından belgelerle yaptığı yolsuzluk ifşaları demokratik değerleri içselleştirmiş bir toplumda infiale yol açardı. 

Apoletli vesayet ve ardından gelen cübbeli vesayetle bayrak yarışına giren haramiler saltanatının, iktidarlardan bağımsız denetim mekanizmaları ve bağımsız bir yargı sistemiyle frenleneceğini herkes biliyor. Ancak kamplaşan siyasi yapılanmalarda böyle bir sistemin kurulmasına aracılık edecek güçlü ve kararlı bir irade bulunmuyor. Zira herkes sırası geldiğinde değirmenin başını tutmak istiyor. Bunun önüne geçebilecek katılımcı, müzakereci ve çoğulcu demokrasinin inşa edilmesi gerekiyor.

BİZ KİMİZ?

DENGE VE DENETLEME AĞI SAYFADINDAN:

Denge ve Denetleme Ağı (DDA), toplumun çeşitli kesimleri ile farklı siyasi görüşlerden ulusal ve yerel 300’e yakın sivil toplum örgütünün, yanı sıra on binlerce destekçiyle takipçinin, katılımcı ve çoğulcu demokrasinin güçlenmesi için bir arada mücadele ettiği bir hareket.

Hepimiz farklı yaklaşımlara sahibiz, farklı siyasi partileri destekliyoruz ancak çalışmalarımızda daima demokrasinin tarafındayız. Ortak noktamız, özgürlük, eşitlik, istikrar, adalet, refah ve barışın garanti altına alınması için güçlü bir denge ve denetlemenin şart olduğunu düşünmemiz. Deklarasyonumuzda yer alan taleplerimizi paylaşan tüm sivil toplum örgütlerinin katılımına açığız.

2011 yılında yeni anayasa çalışmaları sırasında bir araya gelen ağımız, Temmuz 2012’den bu yana izleme, politika üretimi, kamuoyu oluşturma ve savunuculuk yöntemlerini kullanarak, Türkiye’nin demokratikleşmesinde vazgeçilmez olan denge denetleme sisteminin güçlendirilmesine katkı sunmak için çabalıyor.

Ağımızın bu hedef doğrultusundaki öncelikleri, vatandaşların bilinçli karar vermelerine katkı sağlamak için güvenilir ve tarafsız bilgi üretmek ile aktif vatandaşlık bilincinin yerleşmesi için çalışmalar yürütmek. DDA, işleyen bir denge denetleme sistemi için reforma ihtiyaç duyulan yedi alanda, “reform grupları” aracılığıyla faaliyet gösteriyor: Anayasa, yasama, yürütme, yargı, medya, yerel yönetimler ve sivil toplum.

Ağımız, Türkiye’nin dört bir yanında ve farklı alanlarda varlık gösteren sivil toplum örgütlerinden oluşuyor. Deklarasyonumuzda yer alan taleplerimizi paylaşan tüm sivil toplum örgütlerinin katılımına açığız.





Bu blogdaki popüler yayınlar

Henüz 13 Yaşındaki Berfin Demir'in İntiharı Araştırılsın!

Kürt Ulusal Marşı "Ey Reqîp"

Etnik ve mezhepsel faşizme sırtını yaslayanların bizlere verdiği mesaj