"Siyasetçilerin sert ve taraflı siyasal eleştirilere daha açık olmaları gerekmektedir"

via elamidirius.blogspot

Hukukta hakaret ile eleştiri arasındaki denge

"Kanun Önünde Eşitlik" kavramı sıradan insanlarla şöhret/yetki sahibi insanları eşitlemez.

Bilerek ve isteyerek toplum önünde olmaktan maddi kazanç elde eden şöhret sahibi insanlara yönelik eleştiri ve tutumun sıradan kişilere nazaran daha sert olması belli ölçülerde kabul edilebilir. Şöhret olmanın bir bedeli de budur. Hukuki kaynaklarda şöhretli kişiler tarafından hakaret gerekçesiyle açılan ve beraatle sonuçlanan dava örnekleri vardır.

Hakaret ve eleştiri arasındaki dengeyi t
opluma karşı sorumluluğu olan devlet yetkilileri açısından ele alacak olursak: 

"Siyasi konular toplumun tüm bireylerinin menfaatlerini ilgilendirdiği için, siyasetçilerin sert ve taraflı siyasal eleştirilere daha açık olmaları gerekmektedir. Örneğin bir milli eğitim bakanının uygulamaya sokmak istediği politika değişikliği milyonlarca öğrenci ve ailenin yaşamlarına etki edeceğinden, bu siyasetçinin uygulamak istediği politikalara yönelik toplumun çok değişik kesimlerinden gelen övgü ve desteklerin yanı sıra çok sert siyasal eleştirilere ve karşı çıkışa da (muhalefete) hazır olması gerekmektedir. Elbette bu durum bir hukuk sorunu olmaktan önce kültürel ve siyasal bir olgunluk gerektirir. Bir politikacıya yönelik olarak söylenen 'Siz ekonomiden anlamazsınız, gelir dengesini bilmezsiniz, politikalarınız birer hayal ürünü ve yalan, politikalarınız bizi uçuruma yaklaştırıp binlerce işyerinin mahvolmasına neden olacak kadar saçma' biçimindeki bir söz hakaret olarak değerlendirilemez. Ancak 'Gelir dengesini anlayamayacak kadar salaksınız, sizin mensup olduğunuz din sizin seviyenizi ortaya koyuyor, politikanız da soyunuz gibi bozuk' biçimindeki sözler hakarettir." [Kaynak: TCK'de Hakaret Suçu /  Devrim Aydın]

Haksız fiili görmezden gelip, mevcut hakir durumun çıplak tasvirini yapan tarafa hakaret gerekçesiyle hüküm giydirmeye çalışan, kişisel sosyal medya mecrasında sarf edilen aynı cümleler gerekçe yapılarak  farklı mahkemeler tarafından verilen farklı kararlara ilişkin dava örnekleri mevcuttur. Alis'e yönelik hukuki saldırılar bunlara birer örnektir:  [Anadolu 7. Aile 2017/361 (hakaret iddiasından beraat), Anadolu 18.Aile 2017/71 (hakaret iddiasından beraat), Anadolu 7. Asliye Ceza 2017/437 (hakaret iddiasından kovuşturma/takip kararı), Anadolu 14.Asliye Ceza 2018/59 (hakaret iddiasından hükmün geri bırakılması kararı) vb...].





Bu blogdaki popüler yayınlar

Henüz 13 Yaşındaki Berfin Demir'in İntiharı Araştırılsın!

Kürt Ulusal Marşı "Ey Reqîp"

Etnik ve mezhepsel faşizme sırtını yaslayanların bizlere verdiği mesaj