Koronavirüse karşı alınabilecek en iyi tedbir "sosyal mesafe"

Koronavirüsün yayılışını gösteren 4 simülasyonda salgınla mücadelede en etkili yöntem 
‘sosyal mesafe koyma’ 




Washington Post’un yayımladığı simülasyonlar, yayılımı azaltmada en etkili faktörün “artırılmış sosyal mesafe” tedbirleri olduğunu gösterdi. Kovid-19 salgınının 200 kişilik bir bölgede yayılma biçimini gösteren simülasyonlar, salgın karşısında 4 farklı eylem modelini ele aldı.

1. Önlem alınmayan model


İlk modelde virüsün yayılımını durdurmaya yönelik önlem alınmadığı görülüyor. Simülasyonda yansıtılan küçük bir bölge olduğu için hastalık tüm nüfusa hızla yayılıyor. Ancak ülke ölçeğinde düşünürsek, salgın yavaşlamadan önce grafikteki çan eğrisinin daha da dikleşebileceği belirtiliyor.

2. Karantina modeli

Bu modelde salgını yavaşlatmak için Çin yönetiminin Hubei eyaletinde uyguladığı zorunlu karantina ele alınıyor. Ancak hasta nüfusu sağlıklı olanlardan tamamen ayırmanın mümkün olmadığı sonucuna varılıyor. Baltimore eski sağlık komiseri Leana Wen’in sözlerine yer verilen haberde şu ifadeler yer alıyor: Birçok insan şehirde çalışıyor ama banliyölerde yaşıyor. İnsanlar ailelerinden ayrılacak mı? Her yolu nasıl kapatabilirsiniz? Malzemeler insanlara nasıl ulaşacak?  Georgetown Üniversitesi'nden Prof. Lawrence O. Gostin de “Gerçek şu ki, bu tür karantinalar çok nadirdir ve asla etkili değildir” diyor.

3. Sosyal mesafe tedbirleri


Gönüllülük esasına dayanan bu modelde bazı insanlar dışarı çıkıyor. İşleri ya da diğer nedenler yüzünden tedbirleri gevşeten ya da uyarıları dikkate almayan insanlar, virüsün yayılma olasılığını artırıyor. Yine de nüfusun 4’te birinin uyarıları dikkate almadığı bu modelde birim zamandaki hasta sayısının tedbir alınmadığı modele göre daha az olduğu görülüyor. Uzmanların “çan eğrisini düzleştirme ilkesi” dediği bu strateji, sağlık sistemleri ve çalışanları üzerindeki yükü azaltmada etkili.

4. Artırılmış sosyal mesafe en etkili model

Dördüncü modeldeyse daha sıkı sosyal mesafe tedbirlerinin daha fazla insanı kamusal alandan uzak tuttuğu ve virüsten koruduğu görülüyor. Thomas Jefferson Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu’ndan Drew Harris, “Kamusal alanda bulunma isteğini kamusal alanları kapatarak kontrol altına alırız. Çin her yeri kapatıyor, İtalya restoranlarını kapatıyor ve şimdi biz de bir şeyleri kapatıyoruz” diyor ve ekliyor: "Toplanma fırsatlarını azaltmak, insanların sosyal mesafe koymasını sağlar". Nüfusun 4’te biri yerine 8’te birinin mobilizasyonuna izin verildiği bu modelde, birim zamandaki hasta sayısının iyice azaldığı ve virüsün yayılımını yavaşlatma daha başarılı olunduğu görülüyor.






Bu blogdaki popüler yayınlar

Henüz 13 Yaşındaki Berfin Demir'in İntiharı Araştırılsın!

Kürt Ulusal Marşı "Ey Reqîp"

Etnik ve mezhepsel faşizme sırtını yaslayanların bizlere verdiği mesaj