Uyanış (?)

Ani toplumsal hareketler bir uyanışın kıvılcımını taşıyabilirler, taşımaya da bilirler. Bunun yegâne göstergesi, bu kıvılcımın toplumun rızasını ve desteğini alarak alevlenmesi ve yayılmasıdır. Hem zamansal açıdan hem de sayı olarak. 
Kaz Dağları'ndaki talana direnirken, Bergama altın madeni örneğini incelemekte fayda var. Bergama altın madenine karşı halkı uyanışa geçiren faktörlerden biri maalesef  farklı sermaye klikleri arasındaki savaşta Cemaatin patronlarına para ve güç sağlamak olmuştu. Bergama'nın tarım ve hayvancılıkla geçinen köylüleriyle bilinçli vatansever çevrecilerin samimiyetinden zerre kuşkumuz olmaz. Ancak şu da bir gerçek ki bugün fetö olarak adlandırılan, o günün Gülen Cemaati'nin bir numaralı finansörlerinden olduğu basına yansıyan Akın İpek, altın madenlerini halkın çevreci ayaklanmalarını da kullanarak ele geçirdi. Bu anlamda geçmişteki süreçleri iyi irdelemek gerekir. Zira cehenneme giden yol genellikle iyi niyet taşlarıyla örülüyor. Halka fayda sağlamayan, toprağı zehirleyen ve tek amaçları daha fazla kâr ederek zenginliklerine zenginlik katmak olan sermaye klikleri arasındaki kâr ve güç savaşında kimsenin payandası olmamak gerekir.
Doğanın ve İnsan emeğinin bir avuç sermayedar tarafından hunharca sömürülmesi üzerine inşa edilen; ahlaki, insani, vicdani değer taşımayan Kapitalist Sisteme hiçbir sermaye kliğinin yedeğine düşmeden karşı durmak en büyük vatanseverliktir.

Not: "Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası" adlı kitabın yazarı Necip Hablemitoğlu, evinin önünde uğradığı suikast sonucu 18 Aralık 2002 tarihinde hayatını kaybetmiştir. FETÖ Çatı Davasına müdahil olma talebi kabul edilen Prof.Dr. Şengül Hablemitoğlu : "3 Kasım 2002 seçimleri oluyor, 18 Aralık 2002'de Necip öldürülüyor. Çok daha ilginç bir tarihi çakışma var. 26 Aralık tarihinde Alman vakıflarıyla ilgili dönemin DGM'lerinde görülmeye başlanacak olan davada Necip tanık sıfatıyla müdahil olacaktı. Yine aynı süreçte, Fethullah Gülen örgütlenmesine dair dönemin DGM'lerinde başlayacak davalarda da Necip tanıklık yapacaktı. "

https://bianet.org/bianet/siyaset/160766-bergama-altin-madeni-direnisi-topragin-bekcileri


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Henüz 13 Yaşındaki Berfin Demir'in İntiharı Araştırılsın!

Kürt Ulusal Marşı "Ey Reqîp"